Daylight performance assessment and design strategies in the adjoining spaces of atrium buildings

Jiangtao Du, Steve Sharples

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contribution

Abstract

Daylight use in an atrium is particularly beneficial as the natural light can illuminate potentially dark core areas and decrease energy consumption. This study has investigated, for overcast sky conditions, the vertical daylight levels on atrium well walls and the horizontal daylight levels in adjoining spaces in atria. The daylight levels in the rooms and on the walls were derived from scale model measurements, theoretical calculations and predictions from the lighting simulation package Radiance. A comparison of the three data sets showed generally good agreement. Some limitations in the calculations used in determining the daylight factors in rooms with large window area to total wall area ratios were observed. In terms of the well geometry and well façades (decided by the ratio of window area to solid wall area) and well surface reflectance, the variations of daylight level in the adjoining rooms have been analysed and some design strategies for supporting preliminary design decisions are presented.
Original languageEnglish
Title of host publicationProceedings of PLEA 2011- 27th Conference on Passive and Low Energy Architecture
EditorsM. Bodart, A. Evrard
Place of PublicationLouvain, Belgium
PublisherUniversitaires de Louvain
Pages765-770
ISBN (Print)9782874632761
Publication statusPublished - 2011
EventPLEA 2011 - 27th Conference on Passive and Low Energy Architecture - Louvain-la-Neuve, Belgium
Duration: 13 Jul 201115 Jul 2011

Conference

ConferencePLEA 2011 - 27th Conference on Passive and Low Energy Architecture
CountryBelgium
CityLouvain-la-Neuve
Period13/07/1115/07/11

Keywords

  • atrium
  • well wall
  • design strategies
  • daylight performance
  • adjoining spaces

Fingerprint Dive into the research topics of 'Daylight performance assessment and design strategies in the adjoining spaces of atrium buildings'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this